SSL certificaat

Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer).

Een SSL certificaat koppelt een beveiligde sleutel aan de connectie van een website en kunnen gegevens live gecodeerd bewaard worden. Hierdoor kunnen gegevens veilig ingevoerd worden zonder tussenkomst van externe systemen die de gegevens willen onderscheppen.

Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat.

Een SSL certificaat aanvragen moet gedaan worden door de eigenaar van de website bij een certificaatautoriteit (zoals bijv. Comodo). Daarna kan de webhosting provider het SSL certificaat installeren in het juiste pakket op de server.

Wat betekent SSL?

SSL staat  voor “Secure Sockets Layer” en betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden.

SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser (via poort 443) wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is (een gedeelte van) de website ook alleen via https:// te bereiken op het internet. In het onderstaande Engelstalige filmpje wordt in een paar minuten uitgelegd wat SSL is en hoe het werkt.

De hostingaccounts van Richard van der Linde worden standaard geleverd met een Comodo SSL certificaat voor beveiligde weergave.

Welke SSL certificaten zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten SSL certificaten te koppelen aan een website. De beveiliging van deze SSL certificaten is verder gelijk, maar de toepassing en weergave kan verschillen. Hieronder vind je de meest gebruikte vormen terug.

Single domain SSL certificaat

Dit is het meest gebruikte certificaat dat voor maximaal 1 (sub)domein gebruikt kan worden. Dit betekent dat alleen je hoofdwebsite beveiligd wordt door het certificaat. Je www.jouwwebshop.nl is dus beveiligt, maar een andere subdomein zoals bijvoorbeeld account.jouwwebshop.nl zal geen SSL verbinding hebben.

Wildcard SSL certificaat

Bij een Wildcard SSL certificaat zijn alle subdomeinen van je domeinnaam automatisch beveiligd met een SSL verbinding. Dat betekent bijvoorbeeld dat zowel www.jouwwebshop.nl als account.jouwwebshop.nl beveiligd is via het https-protocol

Het Wildcard SSL certificaat wordt altijd als *.jouwwebshop.nl aangegeven in de omschrijving.

Extended Validation (EV) SSL certificaat

Extended Validation SSL certificaten werken exact hetzelfde als een Single domain SSL certificaat qua beveiliging, maar voegt bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk voor extra vertrouwen richting de bezoeker (zie onder). Daarnaast wordt de adresbalk in een aantal browsers ook groen gemaakt.

De certificaatautoriteit voert een handmatige bedrijfscheck uit voor het certificaat door een uitgebreide check van de bedrijfsgegevens (meestal via de Kamer van Koophandel) en een telefonisch gesprek ter verificatie.

Multi domain SSL certificaat

Deze SSL certificaten kunnen gebruikt worden om verschillende domeinnamen binnen één certificaat te beveiligen. Dit is met name handig voor bedrijven die online actief zijn in verschillende landen en daar aparte domeinnamen gebruiken. In dat geval zal bijvoorbeeld www.jouwwinkel.nl, maar ook www.jouwwinkel.be beveiligd zijn onder één certificaat.

Welk SSL certificaat er voor een webshop of website gekozen moet worden hangt dus af van de wensen van de eigenaar van de website. Normaal gesproken is een Single domain SSL certificaat voldoende, maar moeten er meerdere subdomeinen (Wildcard SSL certificaat) beveiligd worden of is er een wens om extra vertrouwen te genereren bij klanten (Extended Validation SSL certificaat) kan er voor andere SSL certificaten gekozen worden.

Kosten SSL certificaat

Wat kost een SSL certificaat? Aangezien een SSL certificaat een geautomatiseerde dienst is die standaard voor elke website geïmplementeerd kan worden zijn de jaarlijkse kosten relatief laag.

De kosten van een SSL certificaat voor Wildcard en Extended Validation liggen een stuk hoger omdat hier minder vraag naar is en er vaak handmatige acties vereist zijn.

Wil je specifieke kosten voor een uitgebreider SSL certificaat weten? Informeer dan hier naar de mogelijkheden. Heb je voldoende aan het standaard GRATIS bijgeleverde Comodo SSL certificaat hoef je geen verdere actie te ondernemen.